Svjetski dan zdravlja 2015.
Autor: Unknown , 7. 4. 2015.
Jedi zdravo, budi zdrav!
Tema obilježavanja Svjetskog dana zdravlja 2015. godine je „Zdravstvena ispravnost hrane“(Food safe).
Zdravstvena ispravnost hrane predstavlja posebno područje javnozdravstvenog djelovanja kojim se nastoji zaštititi konzumente od potencijalnih rizika otrovanja hranom, kao i od bolesti koje se prenose hranom, a mogu biti uzrokovane bakterijama, virusima, parazitima ili kemijskim tvarima koje se unose u tijelo kontaminiranom hranom.
Prepoznavanje važnosti zdravstvene ispravnosti hrane je pitanje preklapanja i podjele odgovornosti, te su u ovogodišnjoj kampanji dobrodošli kao sudionici i predstavnici sektora izvan zdravstva poput sektora zaduženih za poljoprivredu, trgovinu i prodaju, okoliš, itd.
Činjenice
- Više od 200 bolesti može se širiti preko hrane.
- Svake godine milijuni osoba u svijetu obolijevaju ili umiru zbog konzumiranja zdravstveno neispravne hrane.
- Neke opasne bakterije postaju rezistentne na lijekove. Otpornost na antibiotike je rastuće globalno zdravstveno pitanje. Također se animalne bakterije otporne na antibiotike mogu prenijeti na čovjeka preko hrane.
Ciljevi su:
• poticati vlade diljem svijeta u nastojanjima unaprjeđenja osiguravanja zdravstveno ispravne hrane
• poticati potrošače da budu sigurni kako je hrana na njihovom tanjuru zdravstveno ispravna
mr. Ivana Bočina, dr. med., spec. javnog zdravstva
Odjel za promicanje zdravlja i prevenciju bolesti
Učenici naše škole naučili su kako spriječiti trovanje hranom i širenje zaraznih bolesti.
Operi ruke prije jela i prije pripremanja hrane. Ne upotrebljavaj hranu kojoj je istekao rok.
Operi voće i povrće, osobito ako se jede sirovo.
Ne ostavljaj hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata, spremi ju u hladnjak.
- Jedi svježe voće i povrće!
- Jedi sezonsko voće i povrće!
- Jedi voće i povrće uzgojeno na prirodan način!
- Jedi domaće, iz svoga vrta!
Jedi zdravo, budi zdrav!
« Siječanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Odgoj i obrazovanje |
> AZOO |
> Carnet |
> e-matica |
> Gvozd |
> HRskole |
> MZOŠ |
> Nacionalni centar za... |
> Net u školi |
> Portal za škole |
> Priručnik za učenje |
> Suradnici u učenju |
> Ured pravobranitelji... |
> Zbornica |
Sigurnost na Internetu |
Zabavno i poučno |
Mediji i informiranje |
> Bug |
> Drvo znanja |
> Enter |
> National Geographic |
> Školske novine |
> Zvrk |
No title
Odabrani udžbenici 2021.-2022..pdf
Dodatni obrazovni materijali 2021.-2022..pdf
Odabrani udžbenici 2021.-2022..pdf