2013-06-03 13:29:33

5.6. Svjetski dan zaštite okoliša

 

                   

  

 

 

Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša naziva se Razmišljaj - Jedi - Čuvaj i posvećena je promoviranju svijesti o potrebi stvaranja što manje otpada pogotovo otpada koji nastaje od odbačene hrane.

Svjetski dan zaštite okoliša (World environment day) obilježava se 5. lipnja svake godine pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda. Na taj dan 1972. godine održana je Konferencija Ujedinjenih naroda posvećena okolišu na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša. Svake godine određuje se nova tema koja će se obraditi na taj dan.

 Slogan ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša je "So think before you eat and help save our environment!"

Razvoj i napredak čovječanstva uzima svoj danak u uništavanju našeg okoliša (vode, tla i zraka). Zbog toga svakodnevno nestaju i izumiru mnoge biljne i životinjske vrste. Sve je očitije da je potrebno pronaći mjeru u odnosu između razvoja i napretka društva i zaštite okoliša.

Preko 90 % otpada može se uspješno reciklirati. Kada bi se ljudi odgovorno ponašali i razdvajali staklo, plastiku, papir i organski otpad i odlagali ga na za to predviđena mjesta, problem otpada bi bio sve manji problem.

U svijetu se danas baca 30 do 50% proizvedene hrane.

Po podacima američke agencije za zaštitu okoliša, hrana predstavlja najveći dio američkog smeća te godišnje na odlagalištima završi oko 33 miliona tona hrane. 

Oni ističu da bi smanjenje količine bačene hrane bio jednostavni način da se smanji stres za okoliš dok se istovremeno smanjuje pritisak na poljoprivrednike koji bi do 2050. godine trebali osigurati hranu za gotovo 9 milijarda stanovnika na Zemlji. 

 Stručnjaci upozoravaju da je poljoprivreda jedan od najvećih svjetskih potrošača vode, energije i kemikalija te jedan od velikih proizvođača stakleničkih plinova.

 U bogatijim zemljama jestivo voće i povrće završi na odlagalištima zato što nije dovoljno lijepo po standardima trgovaca, kao i zbog toga što se pokvarilo u hladnjacima ili nije pojedeno u restoranima.

Stoga, ostatke hrane ne bacajte u smeće nago nahranite  životinje ili je možete kompostirati.


Osnovna škola Gvozd